Ако планирате да пиете за време на новогодишните празници, прочитајте го ова бидејќи може да ви помогне да избегнете непријатен мамурлак. Еве се што треба да знаете.
Од варено вино до пенливи пијалоци, изборот за прослава е огромен.
Единствениот проблем е што ако не внимаваме, може да завршиме со главоболка.
За среќа, една докторка ги сподели нејзините врвни совети за избегнување будење со главоболка.
Д-р Неена Чандрасекара ја откри својата најдобра препорака.
Се препорачува да се консумира еден млечен производ пред да почнете да пиете. И спротивно на популарното верување, тоа не е млеко.
Др. Нина изјави за Mirror:
„Ако одите на пијалоци, јадењето сирење пред да консумирате алкохол може да го намали ризикот од мамурлак.“
„Причината за ова е што сирењето содржи многу протеини, масти и сложени јаглехидрати кои можат да го обложат желудникот, а со тоа да ја намалат апсорпцијата на алкохол“, додаде таа.
Сирењето, исто така, му помага на телото подобро да го метаболизира алкохолот и го спречува оштетувањето на црниот дроб. Дополнително, ги надополнува хранливите материи бидејќи е богато со витамин Б и калциум – хранливи материи кои се исцрпуваат од телото при конзумирање алкохол.