Тоа е повеќе од тајната на доброто суши или рижото. Водата во која се готви оризот е најевтиниот додаток на вашата рутина за убавина.
Решението за убава и здрава кожа може да се најде во секоја кујна, ако му се верува на една од најстарите народи. Јапонската тајна за одржување на младешки изглед се крие во оризовата вода, пишува The Sun.
„Оризовата вода е исклучително корисна состојка која се користи во Јапонија со векови“, се согласува дерматологот д-р Мамима Турегано. „Може да ја осветли кожата и има својства против стареење. Денеска ќе најдете оризова вода во различни козметички производи.
Водата која останува по готвењето на оризот дефинитивно не треба да се фрла, тврди докторот кој на TikTok го следат 1,1 милион луѓе.Рецепт за еликсир
Блогот за убавина Quench открива како можете да го подготвите овој еликсир за убавина во вашата кујна. Се што треба да направите е да го ставите оризот во тенџере, да додадете двојно повеќе вода од вообичаеното и кога ќе зоврие, истурете ја течноста во чиста тегла. По ферментација од 12 до 24 часа на собна температура, оризовата вода е подготвена за употреба.
Можете да го нанесете директно на лицето со памук и да почекате половина час пред да ја исплакнете кожата во млака вода. Алтернативно, можете да додадете малку оризова вода во вашиот хидратантен лосион или ноќен крем, советува блогот за убавина Quench.