Повремениот пост е добар за нашиот организам: Еве зошто

popara21 февруари, 20241min00
1708515993-apple-5391076_1280-750x502

Во средината на февруари, многу од 1,4 милијарди католици во светот почнаа да постат за време на постот, шест недели пред Велигден, а почнувајќи од следниот месец, муслиманите ќе постат секој ден од утро до мрак за време на исламскиот свет месец на пост, Рамазан, четири недели до Еид ал-Фитр.

На прв поглед делува напорно, но доволната количина на храна на крајот е пресудна за здравјето на организмот.

Според резултатите од истражувањето на Универзитетот во Јужна Калифорнија (USC) објавено во февруари во списанието Nature Communications, научниците пишуваат дека за луѓето кои имаат потреба или сакаат да одат на диета, „копирањето“ на постот би можело да биде вистинскиот начин за слабеење и да постигнете подобро здравје.

„Циклусите на јадење кои имитираат пост може да ги намалат знаците на стареење на имунолошкиот систем, како и отпорноста на инсулин и замастен црн дроб, што на крајот резултира со пониска биолошка возраст“, ​​велат истражувачите по тестирањето на две групи луѓе на возраст меѓу 18 и 70 години кои ја следеле диетата пет дена во месецот три или четири последователни месеци.

Целта на овој тип на диета е да имитира, копира некои од методите на постот, на пример, само со конзумирање вода, но во исто време да гарантира внесување на „неопходните хранливи материи“ во организмот, што го олеснува внесувањето постот до крај.

На некои гурмани веројатно нема да им се допадне овој начин на исхрана.

Меѓу наведените прехранбени артикли се „супи од зеленчук, енергетски барови, енергетски пијалоци, здрави грицки и чај“, заедно со „додатоци кои обезбедуваат внес на минерали, витамини и есенцијални масни киселини во телото“.

Колку и да изгледа непривлечно, брзата диета се заснова на „висок процент на незаситени масти и низок дел од вкупните калории, протеини и јаглени хидрати“, според тим експерти кои го споредиле ефектот на диетата со контролните групи кои се држеле до „вообичаената“ или „медитеранската“ исхрана.

„Ова е прва студија која покажува дека внесот на храна која не бара долготрајни промени во исхраната, како и промени во други животни стилови, може да ги направи луѓето биолошки помлади“, вели Валтер Лонго од УСЦ Леонард Дејвис.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag