Состојки:
230 гр темно чоколадо, ситно сечкано
170 гр несолен путер исечен на коцки
4 големи јајца
100 гр шеќер
1/8 лажичка сол
Рецепт:
Поставете ја решетката на рерната во средната положба и загрејте ја рерната на 190°C. Чаши за мафини со путер. Чоколадото со путерот растопете го на пареа со повремено мешање додека смесата да се растопи и да се изедначи. Тргнете од оган.
Додека се топи чоколадото, изматете ги јајцата, шеќерот и солта со помош на миксер на средна брзина додека смесата не стане светла и бледа, околу 5 минути. Намалете ја брзината на минимум и измешајте ја чоколадната смеса додека не се соедини.
Истурете во чаши за мафини и ставете го на плех за печење. Печете додека рабовите не поруменат, но средината оставете ја недоволно испечена, околу 10 минути. Избегнувајте прекумерно печење. Оставете да се излади 3 минути и послужете.
Чоколадната торта од лава е многу едноставна, потребна ви е само средината на колачот за да ја оставите недоволно испечена. Чоколадната торта се прави без брашно и е одлична кога сакате нешто слатко, а немате многу време.