Подгответе лето во тегла: 5 совети за совршена зимница

popara8 септември, 20241min00
62898202-savjeti-za-spremanje-zimnice

Подготовката на зимница можеби звучи како сериозен кулинарски потфат, но многу е едноставно ако следите неколку едноставни правила. Секако, започнете со рецепти со кои нема да погрешите, а сигурни сме дека со секоја зачувана тегла ќе бидете посамоуверени и полесно ќе се одлучувате за покомплицирани комбинации.

Зимницата може да биде слатка и солена, сирова или варена, може да се кисели со оцет или сама да се ферментира. Има безброј детали и комбинации, но основите ќе ги научите веднаш. Ова се пет работи кои треба да ги имате на ум уште пред да започнете со подготовка на зимницата, а сигурни сме дека веднаш ќе ги усвоите и ќе бидете подготвени за поголеми предизвици.

1. Плодовите мора да бидат зрели и здрави

Ако не се придржувате до ова правило – вашиот труд е залуден. Овошјето од кое правите џем или зеленчук што го киселите мора да биде зрело, но не презрело, цело и не смее да биде скапано или модро. Едно лошо овошје ќе ви ја уништи целата зимница, затоа внимателно проверувајте ги еден по еден. Внимателно измијте ги и исушете ги сите овошја пред да ги чувате за зимата.

2. Стерилизирајте тегли и прибор

Стерилизирајте го приборот што ќе го користите и теглите во кои ќе ја чувате зимската храна. Тоа можете да го направите така што сè добро ќе измиете со детергент и ќе исплакнете со топла вода или со вриење. Секако, можете да користите и стари тегли, само добро сварете ги и исушете ги во рерна (на 70 степени), а добро би било да земете нови капаци (бидејќи старите може да се оштетат и без да го видите), но исто така не заборавајте да ги стерилизирате. Исто така, дезинфицирајте ја работната површина на која ќе работите и задолжително добро измијте ги рацете.

3. Користете природни конзерванси

Солта, шеќерот и оцетот се најчесто користените природни конзерванси кои се додаваат во храната за да се спречи нејзиното расипување. Солта и оцетот се одговорни за вкусот на зимница, но ја спречуваат и активноста на микроорганизмите.

Природни конзерванси се и босилекот, рен, рузмарин, анасон, ловоров лист, црн пипер и лук, па се додаваат не само за да се подобри и збогати неговиот вкус, туку и да се уништат бактериите во храната и да се спречи нивниот раст.

4. Пастеризацијата (не) е потребна

Во случај на варени зимници како џем, не е потребна пастеризација доколку топлата смеса веднаш ја истурите во стерилизирани и топли тегли. Потоа само завиткајте ги во густа крпа или крпа и оставете ги да се изладат.

Пастеризацијата е неопходна за зимница со зеленчук кој не е сварен, а тоа ќе го направите со загревање на наполнетите тегли. Температурата ќе зависи од киселоста на зеленчукот што го подготвувате, така што на оние со ниска киселост (грашок, морков, компир) ќе им треба температура од околу 120 степени, а на оние со висока и средна киселост (домати, јаболка, круши, праски , кисели краставички, кисела зелка) ќе се обработуваат со врела вода.

5. Правилно складирање на зимницата

Никогаш не ги полнете шишињата и теглите до врвот, туку оставете најмалку 2 сантиметри до капакот. Чувајте ги наполнети на суво, темно и ладно место. Периодично проверувајте ја зимницата и фрлете ја целата тегла ако забележите и најмал знак на расипување. Откако ќе ја отворите теглата, чувајте ја во фрижидер.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma