ПОЗНАТОТО ФРАНЦУСКО ПИЛЕШКО: Батаците меки и сочни, а кожата крцкава – рецепт кој плени милиони домаќинки (РЕЦЕПТ+ВИДЕО)

popara25 декември, 20241min00
Screenshot_7

Пилешкото „Fricassée“ е познато француско јадење. Месото е сочно, кората крцкава, а се подготвува во прекрасен сос со печурки.

 

 

 

СОСТОЈКИ:

 

  • 4 батаци (околу 150 гр.)
  • 4 карабатаци, со кожа и со коски (околу 250 гр секоја)
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка црн пипер
  • 60 гр несолен путер

 

Уште:

  • 300 гр печурки
  • 2 средни главици кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 ловоров лист
  • 3 гранчиња мајчина душица (или 1/2 лажичка сува мајчина душица)
  • 3 супени лажици брашно
  • 1/2 чаша бело вино, по можност шардоне
  • 3 чаши пилешка супа
  • 1/4 лажичка сол
  • 1/4 лажичка црн пипер
  • 2 лажици сечкан магдонос
  • 2/3 шолја крем за готвење.

 

Подготовка:

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag