Со замена на свежото овошје и зеленчук со замрзнати и конзервирани алтернативи, не само што можете да заштедите пари, туку и да го подобрите вашето здравје. Свежото овошје и зеленчук се сметаат за клуч за здрава, урамнотежена исхрана.
Полни се со витамини и минерали важни за организмот, како и со влакна кои помагаат во одржување на здрави црева и спречуваат дигестивни проблеми. Ако планирате да го зголемите внесот на растителна основа од здравствени причини, има смисла да размислувате за свежи производи.
Сепак, еден експерт откри дека конзервираните и замрзнатите верзии можат да бидат уште похранливи од свежите. Познатиот англиски хирург Каран Раџ на својот TikTok откри четири видови на овошје и зеленчук кои имаат исто толку или повеќе хранливи материи кога се замрзнати или конзервирани отколку свежи.
Конзервирани домати
„Ако јадете конзервирани домати, тие всушност имаат повеќе антиоксиданс ликопен, како и повеќе калциум и железо отколку свежиот. Тоа не значи дека свежиот е полош од конзервираната, туку само има различен нутритивен профил“, објасни д-р Раџ.
Тој додаде дека свежите домати имаат „значително“ повисоко ниво на витамин А од конзервираните домати. „Ако готвите домати, без разлика дали се конзервирани или свежи, уште повеќе ја зголемувате биорасположивоста на антиоксидансот ликопен. Тоа е затоа што процесот на готвење ги омекнува ѕидовите на растителните клетки, што ја олеснува апсорпцијата на хранливите материи“, објасни експертот.
Замрзнати боровинки
Замрзнатите боровинки може да содржат повеќе витамини и полифеноли (растителни елементи во трагови) отколку свежите. “Замрзнатото овошје и зеленчук може да има уште повеќе хранливи материи од свежото. На пример, замрзнатите боровинки задржуваат повеќе витамин Ц и полифеноли од свежите боровинки бидејќи процесот на замрзнување го забавува губењето на хранливи материи”, вели д-р Раџ.
„Повеќето замрзнато овошје, како што се бобинки, често се замрзнуваат во рок од 24 часа по берењето и често се хранливо посвежи од свежите производи што седат во супермаркет со денови“, истакна тој.
Замрзнат грашок
Д-р Раџ рече дека замрзнатиот грашок има повисоки нивоа на одредени видови на витамини Б и витамин Е од свежата верзија.
Замрзнат спанаќ
Д-р Раџ откри дека спанаќот често има повисоки нивоа на одредени видови на витамин Е од свежиот спанаќ. „Уште подобро, можеби ќе можете поефикасно да го користите железото од замрзнатиот спанаќ отколку од свежиот“, додаде тој.
„Поголемиот дел од железото во свежиот спанаќ тешко се апсорбира, но замрзнатиот спанаќ често се бланшира и се сече на коцки пред да се замрзне, што значи дека може да содржи помалку антинутриенти како оксалати, што ви помага да апсорбирате повеќе железо“, вели експертот, пренесува Експрес.