Ви треба:
600 гр мелено месо
2 глави кромид
100 гр ориз
1 јајце
1 лажица мелена пиперка
2 патлиџана
12 пиперки
1 лажица брашно
0,5 l сок од домати
малку масло
малку сол
бибер
сув билен зачин
Подготовка:
Измијте ги пиперките, извадете ги стеблата и извадете ги семките. Кромидот ситно се сечка и се динста во масло. Потоа додадете мелено месо и зачини. Се динстаат, па се додаваат јајцето и оризот. Наполнете ги пиперките со подготвениот фил. Покријте ја секоја пиперка со парче свеж домат. Наредете ги пиперките во длабока тава и истурете вода до врвот на пиперките. Гответе околу еден час на тивок оган. За тоа време, направете запршка. Посебно во тавата сипете малку масло, па додадете една лажица брашно. Пропржете кратко време, а потоа додадете мелена пиперка. Истурете го сосот во тавата со пиперките, а потоа истурете го сокот од домати. Гответе уште 15 минути. Послужете со кисело млеко или прилог по ваш избор. Пријатно!