После ова ќе јадете тиква секој ден: Кога ќе видите за што се е корисна, веднаш ќе ја вклучите во исхраната

popara5 октомври, 20241min00
Pumpkin-3d9a6124d86b40319903d2116d6dc002

Тиквата е повеќе од само украсна есенска декорација – таа е вистинска суперхрана која нуди бројни здравствени придобивки. Оваа храна е богата со витамини, минерали и антиоксиданси кои го зајакнуваат имунитетот и го подобруваат општото здравје.

Нејзинаа ниска калорична содржина ја прави идеална за секој кој сака да одржува здрава телесна маса. Исто така, тиквата е позната по своите антиинфламаторни својства, што може да помогне да се намали ризикот од разни болести. Со вклучување на тиква во вашата исхрана, можете да го подобрите здравјето на срцето и да промовирате здрава кожа, пренесува Healthline.

Го подобрува здравјето на срцето

Тиквата е одличен извор на калиум, минерал кој е клучен за одржување на балансот на електролити во телото и за регулирање на крвниот притисок. Калиумот помага да се намали негативното влијание на натриумот, што придонесува за здравјето на кардиоваскуларниот систем.

Редовното консумирање тиква може да го намали ризикот од хипертензија, а со тоа да ја намали можноста за срцев и мозочен удар. Исто така, влакната присутни во тиквата помагаат да се намали нивото на лошиот холестерол во крвта, што придонесува за здравјето на крвните садови. Оваа комбинација на влакна и минерали ја прави тиквата совршена храна здрава за срцето.

Го штити видот

Тиквата е исклучително богата со бета-каротин, антиоксиданс кој се претвора во витамин А во телото. Редовното консумирање тиква може да го намали ризикот од макуларна дегенерација, болест која е една од водечките причини за слепило кај постарите лица.

Го зајакнува имунитетот

Тиквата е богата со витамини А и Ц, кои играат клучна улога во зајакнувањето на имунолошкиот систем. Витаминот А му помага на телото да се бори против инфекции со одржување на здрави мукозни мембрани, кои се првата линија на одбрана на телото од микроорганизми. Витаминот Ц, од друга страна, го стимулира производството на бели крвни зрнца, кои се клучни за одбрана на телото од патогени.

Редовното консумирање тиква може да го намали времетраењето и сериозноста на настинките и да ја подобри општата отпорност на организмот на инфекции. Антиоксидансите присутни во тиквата, исто така, помагаат во заштитата на телото од оксидативен стрес, кој може да го ослаби имунитетот.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma