Ви треба:
500 гр брашно
20 гр квасец
250 ml вода
100 гр шеќер
50 мл масло
прстофат сол
За полнење:
200 гр мелено семе од афион
5 лажици шеќер
2 лажици маргарин
топла вода
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во еден сад измешајте вода, квасец, шеќер, сол и масло. Постепено додавајте брашно и замесете мазно тесто. Поделете го тестото на 4 дела. Посебно измешајте го афионот со шеќер. Истурете малку топла вода и измешајте го маргаринот. Добро соединете. Расукајте го тестото во правоаголник на набрашнета работна површина. Виткајте во форма на штрудла и премачкајте со масло. Печете 40 минути во рерна загреана на 200 степени. Оставете ја штрудлата да се излади, па исечете ја. Добар апетит!