Потребно е:
1 главица карфиол, поделена на цветови
2 јајца, изматени
1 шолја брашно
1 шолја презла
масло за пржење
За тартар сос:
1 чаша мајонез
2 лажици ситно сечкани кисели краставички
1 лажица ситно сечкан кромид
1 лажица ситно сечкан магдонос
сок од 1 лимон
сол
бибер по вкус
Инструкции:
Варете го карфиолот во солена вода додека не омекне, но не премногу. Во еден сад одделно се матат јајцата, во вториот се става брашното, а во третиот презла. Секој карфиол валкајте го прво во брашно, па во јајца, па во презла. Во длабока тава пропржете го панираниот карфиол на врело масло додека не порумени. Во сад измешајте мајонез, кисели краставички, исечканиот кромид, сечканиот магдонос, сок од лимон, сол и бибер. Добро измешајте. Пријатно!