Бадемите се омилена закуска за многумина, а повеќето луѓе не знаат колку навистина се здрави. Полни се со протеини, витамини и растителни влакна, а се препорачува секојдневно да ги консумирате за да го намалите ризикот од проблеми како дебелина, срцеви заболувања и дијабетес.
Иако се здрави, тие содржат значителен број калории, па затоа се советува да се консумираат умерено.
Всушност, само 4 бадеми дневно се доволни за да се подобри состојбата на вашето тело. Една шака бадеми содржи 3,5 грама влакна, 6 грама протеини и 9 грама незаситени масти. Бадемите исто така обезбедуваат добра количина на витамин Е, манган и магнезиум. Бакар, калциум, рибофлавин, железо, цинк и фосфор се присутни во помали, но значителни количини.
Можете да ги добиете овие 7 важни придобивки ако јадете најмалку 4 бадеми секој ден:
1. Поволно делуваат на холестеролот
Бадемите се одлични за намалување на лошиот ЛДЛ холестерол и за зголемување на добриот ХДЛ холестерол. Тоа е важно, бидејќи високиот холестерол е ризик за сите видови здравствени компликации, вклучувајќи срцев удар, мозочен удар и болести на периферните артерии.
Кога ќе ги замените нездравите грицки како чипс или бонбони со бадеми, може да го намалите лошиот холестерол за 10 проценти.
2. Посилна и посјајна коса
Бадемите се такви што можат да ви ги дадат речиси сите витамини и минерали што ви се потребни за да ја подобрите состојбата на вашата коса. За да се поттикне растот, бадемите содржат магнезиум и цинк. Витаминот Е има антиоксидантни својства кои го намалуваат оксидативниот стрес и ја прават косата посилна. И, конечно, витаминот Б ги згуснува жиците и дава природен сјај.
Патем, нанесувањето на бадемово масло на скалпот може да го спречи првутот и да ги омекне и директно да ги нахрани прамените на косата. Бадемовото масло се користи како козметички производ и за коса и за кожа бидејќи древните Египќани ги сметале бадемите за еден од врвните луксузни производи.
3. Помал ризик од проблеми со срцето
Мононезаситените масти, кои се наоѓаат во бадемите, можат да помогнат во контролата на високиот холестерол. Но, влакната, витаминот Е, омега-3 масните киселини и растителните стероли помагаат и за здравјето на срцето.
Бадемите се исто така одличен извор на l-аргинин, кој се покажа дека ги прави ѕидовите на артериите пофлексибилни и со тоа помала веројатност да развијат згрутчување на крвта што може да го блокира протокот на крв и да предизвика срцев удар.
4. Ги намалуваат брчките
Сите сакаме да го спречиме предвременото стареење, а бадемите можат да помогнат во тоа поради нивната содржина на манган и витамин Е.Манганот е протеин кој помага во создавањето на колаген, кој е сврзното ткиво во внатрешноста на кожата што ја одржува цврста и мазна. Витаминот Е е способен да ја заштити кожата од оштетување со апсорпција на УВ зрачењето од сонцето и со тоа да ја намали појавата на темни дамки и брчки. Исто така го намалува воспалението на кожата и го отстранува црвенилото.
5. Поволно дејство на дигестивниот тракт
Лушпите од бадеми се одличен извор на пробиотици, бидејќи го поттикнуваат растот и размножувањето на добрите бактерии во нашите црева. Цревните бактерии се одговорни за апсорпција на хранливите материи од храната и лековите. Заштитуваат и од цревни инфекции.
Неодамнешните истражувања покажуваат дека редовното консумирање на пробиотска храна може да ја подобри функцијата на имунолошкиот систем и да го намали ризикот од рак, срцеви заболувања и ревматоиден артритис.
6. Го олеснуваат слабеењето
Иако бадемите се богати со масти и калории, тие всушност можат да ви помогнат да изгубите тежина. Истражувањата покажуваат дека јадењето бадеми може да ви помогне да се чувствувате посити помеѓу оброците. Луѓето кои секојдневно јадат бадеми имаат тенденција да консумираат помалку јаглехидрати во текот на денот.
Учесниците во студијата за ефектите на бадемите и диетите ја намалиле нивната тежина и индексот на телесна маса (БМИ) во просек за 18 отсто, во споредба со само 11 отсто во групата која не консумирала бадеми. Обемот на половината исто така се намалил за 14 отсто кај групата со бадеми, но само за 9 отсто кај групата без бадем.
7. Ја подобруваат функцијата на мозокот
Истражувањата покажуваат дека внесувањето на многу витамин Е во вашата исхрана може да помогне да се спречи когнитивниот пад на мозокот поврзан со возраста, да се зачува меморијата и да се зголеми дневната будност. Магнезиумот во бадемите ги зајакнува нервите во мозокот.
А протеинот помага во обновувањето на мозочните клетки, а со тоа ја подобрува когнитивната функција. Одржувањето на мозокот здрав во текот на животот помага во лекувањето на Алцхајмерова болест, а јадењето бадеми може да биде многу важно за зачувување на оваа функција.
Препорачаната дневна граница е една шака, или околу 23 бадеми, но секако не мора да застанете тука. Имајте на ум дека покрај целосните бадеми, производите како бадемово брашно и бадемово млеко можат да ви помогнат и да ги зачувате.
Без разлика дали сакате да ослабете, да го подобрите квалитетот на кожата и косата или да го намалите ризикот од неколку опасни болести, бадемите се решението!