Подготовката на оброк е речиси невозможно без некои состојки, а кромидот е дефинитивно еден од нив.
Кромидот, празот, лукот се составен дел од речиси сите јадења. Кромидот им дава посебен вкус и арома на јадењата, а може да се подготви на различни начини.
Подготовката на јадења кои содржат кромид не е многу популарна, поради мирисот што го ослободува. За време на динстањето мирисот на кромид ќе доминира и ќе се пробие низ целата куќа, коса и гардероба, пишува City Magazine.
Главниот виновник за непријатните мириси е ослободувањето на сулфур од кромидот, што се јавува при термичка обработка. Сепак, постои начин да се избегне непријатниот мирис.
Кромидот секогаш треба да биде во куќата за да се подготват добри јадења.
Главен сојузник во борбата против силниот мирис на кромидот е сода бикарбона.
Откако ќе го исецкате кромидот, треба да го ставите во тавче со загреано масло и една кафена лажичка сода бикарбона. Доколку се работи за поголемо количество кромид, повеќе од половина кг, потребно е да се додаде една лажица сода. Пропржете го кромидот како и обично.
Уште една добра работа е тоа што кромидот ќе се згусне и полесно се вари. Овој трик го користат и професионалните готвачи.