Погодни за диета
Поради големото количество влакна, ќе го забават варењето и ќе го зголемат чувството на ситост.
Ја одржуваат цревната флора здрава
Влакната и флавоноидите ќе ја обложат цревната слузница и ќе помогнат во здравјето на дигестивниот тракт.
Срце
Комбинацијата на растителни хемикалии, пектин и влакна во јаболката помага во заштитата на срцето и крвните садови од оштетување, покажуваат научните истражувања. Исто така, ќе влијае и на намалување на „лошиот“ холестерол.
Зајакнување на имунитетот
Содржат 10 проценти од дневниот внес на витамин Ц. Исто така, ќе ви помогне побрзо да закрепнете ако сте настинати.
Дијабетес тип 2
Поради нискиот гликемиски индекс, јаболката нема да доведат до ненадеен скок на инсулинот во крвта.