Познатата нутриционистка Меган Роси, наречена „Кралица на здравјето на цревата“ за подкастот „Am I Doing It Wrong?“ објасни како тоа може да се постигне.
Јадете 6 групи на храна
За здравјето на цревата, треба да јадете шест групи на храна, и тоа: цели зрна, јаткасти плодови и семки, зеленчук, овошје, мешунки и зачини.
„Ако сакаме разновидни бактерии во цревата, за кои е докажано дека имаат различни ефекти врз здравјето, треба да јадеме различна храна што ги храни тие бактерии, во спротивно тие ќе изумрат“, вели нутриционистот. Таа додаде дека за подобро здравје на цревата, треба повеќе да ја џвакате храната.
„Навистина сè е до варењето. Не само што почнуваме физички да ја разградуваме храната во устата, туку имаме и ензими во плунката кои хемиски ја разградуваат“, откри таа за Huff Post. Истражувањата покажуваат дека колку повеќе џвакаме, толку повеќе хранливи материи извлекуваме од храната, што е добро за цревата.
Неопходно е долго џвакање
Едно истражување ги проучувало бадемите и ги споредувало луѓето кои џвакале бадеми десет пати наспроти 40 пати. Докажано е дека ако ги џвакате 40 пати, всушност апсорбирате повеќе хранливи материи од нив. Ако ги џвакате само 10 пати, помалку апсорбирате и не го добивате целосниот здравствен потенцијал. „Значи, џвакањето храна е навистина важно за користење на хранливите материи во неа“, вели докторот.
„Обратете внимание на првите два залака од секој оброк. Никогаш нема да џвакате 30 пати секој залак, но фокусирајте се само на првите два и тоа почнува да се формира навика. Потоа ќе почнете да џвакате се повеќе и повеќе за време на секој оброк. “ откри Рози.