Белиот вински оцет е надалеку познат како додаток во исхраната, но дали некогаш сте пробале црвен оцет?
Што е црвен вински оцет?
Црвениот вински оцет се добива со ферментација на црвено вино. Неговиот кисел вкус го прави омилен во кујната, додавајќи вкус на маринадите, сосовите и другите видови рецепти. Бидејќи црвениот вински оцет е составен од оцетна киселина – како и сите оцети – тој е исто така одличен додаток на домашните производи за чистење.
Ефект на нивото на шеќер во крвта
Истражувањата укажуваат на врска помеѓу внесот на црвен вински оцет и намаленото ниво на гликоза во крвта. Оцетната киселина во оцетот може да помогне да се забави варењето на јаглехидратите, со што ослободувањето на гликоза во крвотокот е попостепено, пишува Real Simple.
Ова значи дека консумирањето црвен вински оцет пред оброк богат со јаглени хидрати, како што е чинија тестенини или печен компир, може да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта.
Здравје на срцето
Антиоксидансите кои се наоѓаат во црвениот вински оцет – имено ресвератролот, кој се наоѓа во црвеното грозје – се верува дека помагаат во работата на срцето. Некои студии покажаа дека редовното консумирање оцет може да помогне во намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол.