Рецепт за БЕШАМЕЛ СОС на италијански начин: Чекор по чекор до совршен вкус

popara13 ноември, 20241min00
02ef08ceb737ab4f6ffc514849b8b64009b3c888

Состојки:

500 мл полномасно млеко
50 гр путер
50 гр брашно
¼ лажичка ситна сол
свежо рендано морско оревче
2 лажички пармезан во прав

Рецепт:

Растопете го путерот во тенџере на тивок оган. Додадете го брашното. Брзо измешајте со жица за матење. Мешајте додека смесата не стане мазна и без грутки. Загрејте го млекото, без да го доведете до вриење, а потоа полека прелијте го со смесата со брашно и путер, интензивно мешајќи со жица за матење за да не се формираат грутки.

Мешајте постојано додека не добиете прилично густа конзистентност, околу 10-15 минути. Додадете прстофат сол и рендано морско оревче по вкус. За уште побогат вкус додадете малку пармезан во прав. Уживајте!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma