Состојки:
500 мл полномасно млеко
50 гр путер
50 гр брашно
¼ лажичка ситна сол
свежо рендано морско оревче
2 лажички пармезан во прав
Рецепт:
Растопете го путерот во тенџере на тивок оган. Додадете го брашното. Брзо измешајте со жица за матење. Мешајте додека смесата не стане мазна и без грутки. Загрејте го млекото, без да го доведете до вриење, а потоа полека прелијте го со смесата со брашно и путер, интензивно мешајќи со жица за матење за да не се формираат грутки.
Мешајте постојано додека не добиете прилично густа конзистентност, околу 10-15 минути. Додадете прстофат сол и рендано морско оревче по вкус. За уште побогат вкус додадете малку пармезан во прав. Уживајте!