Рецепт за домашни кнедли со сливи кои успеваат секој пат

popara8 август, 20241min00
Кнедли со сливи

Има ли нешто подобро од кнедли со сливи? Неодолив десерт многумина ги потсетува на детството, а со овој рецепт секој пат ќе излегува одлично.

Кнедлите со сливи се еден од оние десерти кои се совршени за летните денови. Ако имате сливи и не знаете како да ги користите, правењето кнедли е совршена идеја. На интернет кружат многу рецепти за ова јадење, а најмногу нивниот успех се одразува на вкусот на тестото. Издвоивме една за која мислиме дека одлично функционира секој пат – дури и ако никогаш претходно не сте ја пробале. Доброто е што можете да направите повеќе и да ги чувате во градите за деновите кога ќе се разбудите и ќе јадете нешто слатко!

Состојки:
300 грама обично брашно
100 грама путер
1 килограм компири
1 големо јајце
1 лажичка сол
6 лажички бел шеќер
20 помали сливи
1 лажичка цимет во прав
6 лажици презла
1 кесичка ванилин шеќер

Подготовка

1.Измијте ги и исушете ги сливите. Исечете ги на половина и извадете ги семките. Во сад ставете ги половините од сливите и посипете ги со шеќер во прав. Промешајте и оставете го на страна.

2.Измијте ги компирите и ставете ги во поголемо тенџере. Додадете вода и сол и оставете да се готви додека не омекне проверете со чепкалка за заби.

3.Во тавче растопете го путерот. Додадете ја презлата и варете неколку минути на тивок оган, додека презлата не добие златно кафеава боја. Во нелеплива тава растопете го путерот, а потоа додадете ги презла и пропржете на тивок оган. Промешајте го гранулираниот шеќер и оставете го целосно да се излади. Ставете на страна.

4.Кога сварените компири целосно ќе се изладат, отстранете ја кората и исечете ги на мали парчиња. Додадете јајца, сол, брашно, гриз и убаво измешајте. Тестото ќе биде лепливо, но хомогено, а ако тестото е премногу влажно, додадете една лажица брашно. Тестото развлечете го на добро набрашнета површина и исечете го на 20 квадрати.

5.Ставете по една слива (или половина од неа) на секој квадрат тесто, свиткајте ги краевите од тестото врз сливата и со рацете формирајте кнедли. Ставете ги на набрашнета површина. Потоа додадете вода во тенџере со средна големина, додадете прстофат сол и една лажица масло. Оставете да зоврие на силен оган.

6.Почекајте кнедлите да испливаат, па оставете ги уште пет минути. Извадете ги  и ставете ги во сад или веднаш во презла.

7.Посипете ги кнедлите со пржена презла и послужете ги додека се топли.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma