Идеална за ладни и мрачни денови, ќе ве стопли и заситува како ништо друго. И најдобро од сè, има само девет грама јаглехидрати по порција.
Состојки (за 4 порции):
800 мл супа од зеленчук
500 гр мелено месо
225 гр крем сирење
200 g Crème fraîche
½ кромид
1 праз
1 прстофат морско оревче
Сол и црн пипер
Малку путер или масло за пржење
Подготовка:
Излупете го и ситно исечкајте го кромидот. Исечете го празот на тенки ленти и оставете ги на страна.
Во поголемо тенџере, пржете го меленото месо на малку путер или масло 6-8 минути додека повеќе не е розово.
Во меленото месо додадете го кромидот и празот и динстајте уште 5 минути. Додадете го густинот во тенџерето и оставете сè да врие околу 10 минути.
Измешајте ги сирењето, кремот и зачините. Потоа уште еднаш кратко сварете ја супата и послужете ја топла.
Одвојте доволно време за да го испржите меленото месо додека не стане ронливо. Само тогаш може навистина да го развие својот вкус и подоцна да го пренесе во супата.
Колку е поголемо тенџерето или тавата, толку покрцкаво ќе биде меленото месо. Можете лесно да ја замрзнете супата од мелено месо, сирење и праз.