Понекогаш наједноставните рецепти ги прават одлични токму комбинациите на вкусови. Во отсуство на инспирација, палачинките се секогаш добра опција. На почетокот едноставни, со малку креативност можат да станат вистинско уживање.
Ако не знаете што да направите за ручек, имаме одлична идеја. Направете неколку палачинки, комбинирајте здрав спанаќ и сирење, наполнете ги како штрудли, премачкајте ги и испечете ги и толку – за половина час имате едноставен ручек кој ќе ве воодушеви со својот вкус и изглед.
Можете да ги наполните палачинките од претходната вечер и да ги препечете по потреба. Иако се највкусни топли, тие се одлични и за носење на работа или на патување.
Состојки:
– За полнење:
300 гр спанаќ
150 гр сирење (на пр. Гауда)
150 гр фета сирење
3 лажици крем
бибер
– За печење:
1 чаша брашно
1 чаша лебни трошки
2 јајца
– Дополнително:
Масло или маснотии за пржење
Подготовка:
– Направете палачинки.
– Измијте го спанаќот и варете го во солена вода. По три минути исцедете го и префрлете го во ладна вода. Откако ќе се излади спанаќот, ситно исецкајте го.
– Измешајте рендано сирење и фета сирење и соединете со кремот. Зачинете ја смесата по желба. Внимавајте да не додадете премногу сол бидејќи фета сирењето е прилично солено.
– Во секоја палачинка ставете по една лажица фил. Се виткаат, се тркалаат во брашно, јајце и презла и се пржат на длабоко масло додека не поруменат.
– Послужете со сос од хопла и лук.
Совет: Палачинките кои се поховани одлично се комбинираат со сос од хопла и лук. За сосот притиснете го лукот, додадете го во павлаката и зачинете. Неколку капки лимон ќе го подигнат сосот на уште повисоко ниво.
Исто така, за поздрава варијанта, палачинките ставете ги во рерна и печете половина час на 200 степени.