Супата најчесто се служи како увертира за добар и обилен ручек, но оваа кремаста супа од спанаќ може да биде и посебен оброк, а навистина е вкусна…
Вкусна и кремаста супа од спанаќ со лажица кисела павлака ќе ги воодушеви и најпребирливите. Ако направите многу, слободно замрзнете го вишокот. Вкусот на супата останува недопрен со замрзнување.
Состојки:
Сончогледово масло 1 лажица
Кромид 1 парче
Спанаќ 500 гр
Брашно 5 лажици
Супа од зеленчук 600 мл
Млеко 400 мл
Сол
Црн пипер
Павлака 4 лажици
Лук 1 чешне
Постапка:
Во големо тенџере на масло пропржете го сечканиот црвен кромид. Додадете густин и вода и оставете да зоврие.
Додадете сол и бибер по вкус. Во брашното одвојте 5 лажици млеко и измешајте додека не добиете густа смеса.
Во супата додадете го остатокот од млекото и оставете да зоврие. Кога супата ќе зоврие, намалете ја топлината, изблендирајте со миксер и постепено сипете ја смесата со брашно и вода додека не ја постигнете саканата конзистентност.
При сервирање во чинијата додадете една лажица павлака и сечканиот лук.