Овој рецепт за вафли е совршен ако сакате да направите појадок и вечера во исто време, бидејќи намазот може да биде солен или сладок по ваша желба.
Состојки за вафли:
2 чаши (околу 250 g) брашно
2 лажици шеќер
1 лажичка прашок за пециво
1/2 лажичка сода бикарбона
јајца и путер
2 големи јајца
1 3/4 шолји (околу 420 ml) млеко
1/2 чаша (околу 115 g) стопен путер (или растително масло)
1 лажичка ванилин шеќер (или екстракт од ванила)
Подготовка:
Вклучете го апаратот за вафли и оставете го да се загрее според упатствата на производителот.
Соединете ги сувите состојки – во голем сад просејте ги заедно брашното, шеќерот, прашокот за пециво, сода бикарбоната и солта. Добро измешајте.
Подгответе ги влажните состојки – во друг сад изматете ги јајцата, додадете ги млекото, растопениот путер и ванилиниот шеќер и убаво измешајте.
Измешајте ги сите состојки – направете бунар во сувите состојки и полека додајте ги влажните состојки, мешајте додека сè не се соедини. Не премешајте бидејќи треба да останат грутки, а прекумерното мешање може да ги направи вафлите цврсти.
Лесно премачкајте ги плочите за вафли со малку масло.
Истурете малку тесто на загреаната чинија. Количината на тестото зависи од големината на машината, но обично 1/2 до 2/3 чаша е доволно.
Затворете го апаратот и печете според упатствата, обично 3-5 минути, додека вафлите не станат златно кафеави и крцкави.
Извадете ги вафлите од машината и послужете ги веднаш. Можете да ги посипете со шеќер во прав, да ги прелиете со мед, да додадете свежо овошје, шлаг, чоколадни чипсови или било кој солен прелив и премаз по избор.