РИЖОТО СО ГРАШОК: Вкусно јадење со совршен спој на вкусови, прсти да излижете

popara13 јуни, 20241min00
90518_rizoto-stock-photo-rice-with-spinach-peas-parmesan-cheese-and-mint-green-risotto-a-traditional-dish-of-1729932307_f

Потребно е:

200 гр ориз
1 литар бујон од зеленчук
200 гр млад грашок
1 главица кромид
2 чешниња лук
50 гр растително сирење
50 гр маргарин
2 супени лажици маслиново масло
сол и бибер по вкус

Подготовка:

Во тава загрејте маслиново масло и пропржете ситно сечкан кромид и лук. Додадете го оризот и пропржете го додека не стане стаклен. Постепено додавајте го бујонот една по една кашичка, постојано мешајќи додека оризот не ја впие течноста. По 15 минути варење додадете го грашокот и продолжете со варењето уште 5 минути. Кога рижото е готово, тргнете го од оган и додадете ги путерот и пармезанот. Промешајте и послужете топло. Пријатно!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma