Сакате бавно да јадете? Диететичарка објасни зошто тоа е подобро и поздраво за телото

popara12 октомври, 20241min00
1687502503-fork-gf8a033f6a_640

Бавното јадење се препорачува поради низа придобивки, иако многумина немаат време да седнат и полека да јадат поради недостаток на време и многу обврски, што често резултира со нездрави оброци.

Бавното јадење овозможува повнимателен пристап кон храната, охрабрувајќи ве да џвакате темелно, да уживате во вкусовите и да ги слушате сигналите на вашето тело кога сте сити. Исто така, може да помогне во варењето и да спречи прејадување. Ова се само некои од причините за бавното јадење.

Друга причина зошто треба да јадете побавно е да го намалите ризикот од зголемување на телесната тежина и дијабетес.

Диететичарката Екта Сингвал објасни за Health Shots дека „дијабетесот е поврзан со дебелината, а брзото јадење може да доведе до прејадување бидејќи го заобиколува природниот сигнален механизам за ситост на телото, кој го зголемува внесот на калории. Со текот на времето, ова може да придонесе за прекумерна тежина“.

Кога зборуваме за бавно јадење, тоа обично значи одвојување од 20 до 30 минути за оброк. „Овој пат му овозможува на мозокот да го регистрира чувството на ситост, бидејќи на желудникот му се потребни приближно 20 минути за да испрати сигнал до мозокот дека е полн“, истакна диететичарот. Таа ги издвои некои од најпознатите придобивки од бавното јадење.

Подобро варење

Според студијата од 2017 година објавена во BMJ Open, луѓето кои џвакаат побавно имаат подобро варење. „Темелното џвакање помага да се разложи храната на помали парчиња, што го олеснува дигестивниот систем да ја обработи храната и спречува проблеми како надуеност и варење“, тврди диететичарот.

Зголемено чувство на ситост

Друга студија од 2019 година, објавена во списанието Nutrients, покажа дека луѓето кои јадат побавно се чувствуваат сити после оброк. Сингвал истакнува дека „бавното јадење му дава на мозокот време да ги препознае знаците на ситост. И тоа може да помогне во контролата на порциите и спречувањето на прејадување“.

Повеќе уживање

Ако навистина одвоите време за секој оброк во текот на денот, односно 20 или 30 минути по оброк, всушност можете подобро да уживате во вкусовите, текстурите и мирисите на храната, што може да го направи целиот оброк попријатен и подобар, претворајќи го во вистинско доживување и задоволство, пишува Health Shots.

Подобра контрола на тежината

„Поединците кои практикуваат бавно јадење често се посвесни за нивните сигнали за глад и ситост, што им овозможува да донесуваат свесни одлуки за исхраната“, тврди диететичарот. На пример, тие знаат кога да престанат да јадат, што може да резултира со помал вкупен внес на калории и одржување поздрава телесна тежина.

Подобрена апсорпција на супстанции

Се препорачува темелно да се џвака храната и да се јаде полека за телото да може што подобро да ги апсорбира хранливите материи. „Ова е особено важно за сложените хранливи материи, како што се сложените јаглехидрати, кои бараат правилно варење за апсорпција“, објасни диететичарот за Health Shots.

Посвесна диета

Јадењето полека промовира свесност за време на оброците, помагајќи ви да се фокусирате на моментот и да уживате во оброкот. „Оваа свест може да го подобри односот со храната, да го намали емоционалното јадење и да поттикне одлуки за поздрава исхрана“, заклучува диететичарот.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma