Можете да јадете храна богата со заситени масти, кои се наоѓаат во производи од животинско потекло и млечни производи со полномасни масти, а сепак да изгубите тежина ако вежбате пет часа неделно, според студијата на Универзитетот во Абердин во Шкотска, објавена во Nature Communications.
Студијата не ја испитуваше исхраната на една личност, туку повеќе како се разградуваат различните видови маснотии, во зависност од целокупното здравје и физичката состојба на човекот, пишува New York Post. Студијата анализирала две групи мажи, од кои едната имала дијабетес тип 2 и не вежбала многу, и друга група мажи кои се идентификувале како спортисти кои многу вежбале.
Мажите во секоја група потоа направија промени во животниот стил, при што групата спортисти од девет часа неделно вежбање стигнала до воопшто без вежбање, а групата дијабетичари од без вежбање на пет часа неделно. Откако ја промениле својата рутина, на учесниците им биле инјектирани мали количини на различни видови маснотии, а потоа биле подложени на магнетна резонанца за да се види како маснотиите се разградуваат во нивните мускулни клетки.
Студијата откри дека кај спортистите се согоруваат заситените масти, а кај луѓето со дијабетес тип 2 заситените масти се складираат во телото.
„Откривме дека спортистите складираат и интензивно користат заситени масти за физичка активност со високи перформанси, и обратно, кај луѓето со дијабетес тип 2 видовме претежно складирање“, рече професорката Дана Досон, шеф на кардиоваскуларната медицина на Универзитетот во Абердин.
Досон додаде: „Исто така, кај луѓето со дијабетес тип 2 покажавме дека тренинзите за издржливост го зголемуваат складирањето и искористувањето на заситените масти, до степен до кој, по осум недели од програмата, спортистите кои не вежбаат и дијабетичарите кои вежбаат ги разградувале мастите на сличен начин. Севкупно, највпечатливата и сосема нова перспектива што ја добивме од оваа студија е дека не една големина одговара на сите и дека нечие кардио-метаболичко здравје диктира колку ефикасно можете да користите различни масти. Овие резултати се сосема нови и нагласуваат како одржувањето кондиција и активно го подобрува метаболизмот“.
Иан Фризел, кој има дијабетес тип 2 и кој учествуваше во студијата, рече дека ги чувствува здравствените придобивки: „По префрлувањето изгубив тежина, го подобрив нивото на кондиција, го намалив шеќерот во крвта и го подобрив холестеролот. Секојдневното вежбање беше клучот за успехот на програмата“.