Не е тајна дека уживањето во премногу сирење може да доведе до висок холестерол и висок крвен притисок, што на крајот го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести.
Сепак, диететичарите и лекарите имаат добри вести за љубителите на млечни производи.
Сирењето исто така содржи калциум, протеини, витамини и други есенцијални хранливи материи, што значи дека кога избирате висококвалитетни опции со малку маснотии и ги јадете умерено, придобивките од сирењето честопати можат да ги надминат ризиците од конзумирање на оваа храна. Ова е особено точно кога станува збор за урда, вид кој е нискокалоричен, со малку јаглехидрати и заситени масти, но богат со протеини.
Всушност, експертите велат дека постојат неколку клучни работи што урдата може да ги направи за вашето здравје доколку ја вклучите во вашата редовна исхрана.
1. Помага во градењето мускули
2. Ви помага да одржувате здрави нивоа на шеќер во крвта
3. Добро е за дигестивно здравје
4. Помага во одржување на здрави коски и заби
5. Полна е со аминокиселини
6. Ќе ви биде полесно да се држите до одредени порции
7. Тоа е одлична алтернатива за полномасните сирења.