Вкусниот пијалок може да го намали крвниот притисок и холестеролот, клучни причини за многу смртоносни медицински проблеми.
Добро сме свесни за важноста на она што го јадеме кога станува збор за нашето здравје.
Нашата исхрана може да има големо влијание врз нашиот ризик за одредени состојби, вклучувајќи ги и оние кои се потенцијално фатални.
Според едно истражување, консумирањето на сок од вишна може значително да го намали ризикот од мозочен или срцев удар, пишува Express.
Тоа е затоа што овошниот пијалок е богат со здрави растителни соединенија наречени полифеноли кои го намалуваат крвниот притисок и холестеролот – штитат од кардиоваскуларни болести.
Наодите објавени во списанието Nutrients, исто така, покажуваат дека оние кои го консумирале пијалокот биле помалку склони кон воспаленија и оксидативен стрес кои предизвикуваат сериозни болести.
Откриено е и дека сокот од цреша го намалува „лошиот холестерол“ за 11 проценти.
Во споредба со другите видови сокови и безалкохолни пијалоци, сокот од курва од цреша може да биде и подобар доколку сакате да избегнете зголемување на телесната тежина.