Што ако додадете прстофат цимет во вашата исхрана за природно да го намалите нивото на шеќер во крвта? Токму тоа го откри новото истражување – овој фин зачин ја подобрува чувствителноста на инсулин и го промовира здравјето на цревната флора.
Како засилувачи на вкусот и природни бои на нашите јадења, зачините се познати и по нивните лековити својства. „Зачинот може да има антиоксидантни, антиинфламаторни, антидијабетични, антимикробни, па дури и антиканцерогени ефекти“, пишува Medical News Today.А токму циметот може да има корисен ефект врз нивото на шеќер во крвта, спротивставувајќи се на неговото нагло зголемување и на тој начин помагајќи да се контролира нивото на шеќер во крвта. Ова го откри новото истражување на Универзитетот во Калифорнија во Лос Анџелес, а резултатите беа објавени во The American Journal of Clinical Nutrition.
Намалување на концентрацијата на гликоза во крвта
„Кога сте дијабетичар, контролата на шеќерот во крвта е од суштинско значење. Но, сите можеме да имаме корист од контролирањето на нивото на шеќер во крвта, особено луѓето кои страдаат од преддијабетес, воспалителна состојба како ендометриоза или ендокрина состојба како синдром на полицистични јајници (PCOS), објасни диететичарот и нутриционист Александра Мурсиер.
А нивото на шеќер во крвта е можно да се намали со едноставен и природен метод: консумирање цимет. „Циметот е широко достапен и ефтин додаток во исхраната, може да придонесе за подобра контрола на шеќерот во крвта кога ќе се додаде во исхраната“, според новото истражување.
Според истражувањето, консумацијата на цимет доведува до трајно намалување на концентрацијата на гликоза во крвта. Според авторите на студијата, нема потреба да се консумира голема количина цимет за да има корист од овој зачин. „Дневниот додаток од 4 g цимет овозможува намалување на концентрацијата на гликоза и нема дигестивни несакани ефекти“, забележуваат истражувачите.
Но, која е тајната на таквиот ефект на циметот? Циметот содржи полифеноли кои можат да ја подобрат хомеостазата на гликозата. Навистина, овој хипогликемичен ефект на циметот може да се објасни со уникатните соединенија и високата содржина на полифеноли во циметот. „Полифенолите ја подобруваат чувствителноста на инсулин со активирање на инсулинскиот рецептор преку неколку механизми“, пишуваат научниците.Друго објаснување за хипогликемичното дејство на циметот би било неговото влијание врз цревната микробиота.