При подготовката на храната често се случува нешто да остане за следниот ден. Иако е најлесно да се остави оброкот надвор на собна температура додека не го изедеме за неколку часа, или пак да го подгрееме следниот ден, постојат неколку намирници со кои треба да бидете дополнително внимателни за да избегнете здравствени ризици.
Списанието Fenix претставува листа од седум намирници кои никогаш не треба да ги оставате надвор од фрижидер или да ги подгревате.
1. Компири
Компирите се вообичаен прилог кој ретко го јадеме во целост. Сепак, варените компири никогаш не треба да се оставаат на собна температура бидејќи тие се многу подложни на развој на бактерии како што е Clostridium botulinum. Секој што ги јаде ризикува труење со храна. Варените компири треба што побрзо да се стават во фрижидер доколку сакате да ги јадете следниот ден.
2. Ориз
Оризот можеби изгледа безбеден, но и тој крие опасност. Доколку се чува на собна температура, во него може да се развијат бактерии како Bacillus cereus, што претставува значителен ризик по здравјето. Ставете го оризот во фрижидер во херметички сад.
3. Печурки
Веќе подготвените печурки треба да се конзумираат што е можно поскоро, а остатоците мора да се чуваат исклучиво во фрижидер најмногу еден ден. На собна температура, тие можат да испуштаат токсини, додека повторното загревање ја менува структурата на нивните протеини, што ги прави штетни.
4. Јајца
Без разлика дали се работи за изматени, пржени или варени јајца, не треба повторно да ги загревате подготвените јајца. Греењето предизвикува промени во протеините, што може да предизвика варење. Ако остане неизедено, подобро е да ги фрлите јајцата, колку и да изгледа тешко.
5. Пилешко
Пилешкото може да се јаде ладно, на пример со свежа салата. Сепак, повторното загревање не се препорачува поради високата содржина на протеини кои ја менуваат нивната структура при загревање, што може да предизвика сериозни гастроинтестинални проблеми.
6. Целер, кромид и цвекло
Овие намирници често се состојки во омилените зимски супи. Иако е вообичаено да се загрее супата, треба да се внимава бидејќи со загревање се ослободуваат нитрати, кои се претвораат во нитрити. Повтореното загревање може да формира дури и канцерогени материи.
7. Масла
Одредени масла, како што се оние од лешници, ореви, семки од грозје или авокадо, имаат краток рок на траење и не се стабилни на високи температури. Загревањето на овие масла може да создаде транс масти, кои се штетни за здравјето. Затоа е потребно внимателно да се изберат маслата за готвење и да се избегне нивното повторно загревање.