Доколку повеќе не можете да ја поднесете надуеноста на желудникот, додадете го ова вкусно овошје во вашето дневно мени.
Надуеноста на желудникот е чест проблем со кој се соочуваат многу луѓе. Покрај тоа што е непријатно, понекогаш доведува до болка, која значително влијае на квалитетот на животот. Разбирањето на причината и начините за ублажување на оваа состојба е клучно за намалување на симптомите.
Причини за надуеност
Една од главните причини за надуеност е акумулацијата на гасови во дигестивниот тракт. Ова може да биде резултат на различни фактори, како што се голтање воздух додека јадете или пиете, јадете храна која произведува гасови (како грав и брокула) или прекумерен раст на бактерии во цревата. Кога ќе се насоберат гасови, надуеноста и непријатноста се неизбежни.
Друга честа причина е нетолеранција на храна или алергии. Нашето тело може да има проблеми со варењето на одредени видови храна, како што се млечните производи или глутенот, што може да доведе до надуеност и други дигестивни проблеми. Водењето дневник за храна и елиминирање на потенцијалните предизвикувачи може да помогне да се идентификуваат и да се справат со овие проблеми.
Стресот и анксиозноста исто така играат значајна улога. Хроничниот стрес може да влијае на варењето и да предизвика надуеност. Вежбите за релаксација како медитација или јога можат да бидат корисни.
Во некои случаи, надуеноста може да биде симптом на посериозни здравствени проблеми, како што се синдром на нервозно дебело црево (IBS) или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Овие состојби бараат медицинска помош за правилна дијагноза и третман.
Хормоналните промени, како оние што се случуваат за време на менструацијата или менопаузата, исто така може да придонесат за надуеност. Промените во нивото на хормоните влијаат на варењето и задржувањето на водата, што може да доведе до непријатност.
Дехидрацијата може да биде уште една причина за надуеност. Недоволната хидратација може да предизвика задржување на водата, што предизвикува надуеност. Правилната хидратација е клучна за подобрување на варењето.
Некои лекови може да го попречат балансот на цревните бактерии или варењето, што доведува до надуеност. Важно е да се консултирате со лекар за можните несакани ефекти.
Недоволната физичка активност исто така може да придонесе за проблеми со надуеност. Вклучувањето на вежбањето во вашата дневна рутина може да помогне да се подобри варењето.
Лошиот избор на исхрана, како што се мрсна или преработена храна, може да доведе до надуеност. Изборот на урамнотежена исхрана богата со овошје, зеленчук и цели зрна може да помогне.
Овошја кои ја намалуваат надуеноста
За подобрување на здравјето на цревата се препорачува конзумирање на овошје богато со влакна и витамин Ц. д-р. Џозеф Салхаб препорачува боровинки, урми, киви, гуава, папаја и ананас.
Ананасот содржи бромелаин, ензим кој помага во разградувањето на протеините и го намалува воспалението, додека папајата содржи папаин, кој исто така помага во варењето. Бобинки како јагоди и малини се богати со антиоксиданси и влакна, кои можат да ја намалат надуеноста.
Кивито е познато по своите дигестивни придобивки, благодарение на неговите влакна и ензими кои помагаат во разградувањето на протеините.
Вклучете разновидни овошја во вашата исхрана за да ја ублажите надуеноста и да го подобрите варењето. Овошјето како ананас, папаја, лубеница, банана, бобинки, агруми, дињи, јаболка и круши можат позитивно да влијаат на вашето варење. Изберете го омиленото овошје и уживајте во него секој ден!