Во повеќето случаи, чај пиеме само кога сме настинати или кога имаме болки во грлото. Сепак, треба да ги консумираме и кога не сме болни бидејќи со нивно консумирање го подигаме нивото на хидратација во организмот и правиме само добро.
Сепак, кога пиеме чаеви, секако ги пиеме „чисти“, без разлика дали се билни, овошни или што и да е. Нутриционистката Милка Раичевиќ советува сите чаеви, па дури и многу карактеристичниот црн чај, да се пијат – со млеко. И има образложение за тоа.
– Чаевите се идеални пијалоци. Зелен чај треба да пиете наутро, додека црниот е малку појак. Бидејќи сите чаеви се полни со етамин, кој ја влошува крвната слика, сите треба да се пијат со млеко за да не се влоши. Во текот на денот најдобро би било да пиете овошен чај, додека пред спиење најдобро е да пиете нешто за смирување, како на пример камилица. Сепак, треба да внимавате и со камилицата бидејќи таа е силен алерген – вели таа.