Сигурно ги имате во вашата кујна: Овие два зачини ќе го забрзаат вашиот метаболизам

popara8 јуни, 20241min00
Screenshot_1

Храната која ја консумираме игра клучна улога во регулирањето на нашиот метаболизам, процесот со кој нашето тело го претвора она што го јадеме и пиеме во енергија. Добро функционалниот метаболизам е од суштинско значење за одржување на здрава тежина и ниво на енергија.

 

 

 

 

Зачините со векови се користат не само поради нивниот вкус, туку и поради нивните лековити својства. Современите истражувања ја поддржуваат идејата дека одредени зачини можат да играат клучна улога во метаболичкото здравје.

 

Докторката Сара Бонза, открила уште два такви зачини:

 

Ѓумбир

„Еден зачин за кој е откриено дека има позитивен ефект врз метаболизмот е ѓумбирот“, вели д-р Бонза за SheFinds. Ѓумбирот содржи gingerol, биоактивно соединение со термогени својства што може да го забрза метаболизмот и да го промовира разградувањето на мастите.

Покрај тоа, ѓумбирот придонесува за здраво варење и може да ја намали надуеноста и непријатноста. Со додавање на ѓумбир, на пример, во овесната каша, можеме да уживаме во вкусот додека соединенијата во зачинот истовремено го поттикнуваат метаболизмот и придонесуваат за слабеење.

 

Куркума

Куркумата е позната по своите антиинфламаторни својства, но има и метаболички придобивки. „Куркумата има соединение наречено куркумин кое има антиинфламаторни својства. Куркуминот, исто така, потенцијално може да помогне во регулирањето на отпорноста на инсулин и составот на масното ткиво во телото, што е важно за метаболизмот“, забележува д-р Бонза. Вклучувањето на куркума во нашите оброци може да го подобри вкусот и да помогне во регулирањето на метаболизмот.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag