Експертите открија два вида садови за јадење кои можат да претставуваат опасност по здравјето. Експертите од американската компанија „Plumbworld“ ги истакнаа ризиците кои често се занемаруваат при секојдневната употреба на одредени тенџериња и чинии. Последиците може да придонесат за здравствени проблеми.
Нелепливи садови за готвење
Нелепливи тенџериња и тави се погодни, но важно е да бидете свесни за нивните потенцијални здравствени ризици. Кога се прегреани или изгребани, хемиската обвивка може да ослободи токсични материи во храната. Овој слој обично е направен од политетрафлуороетилен (тефлон) и може да испушта штетни гасови кога е изложен на високи температури кои се поврзани со различни здравствени проблеми во студиите за животни.
За да ги намалите овие ризици, избегнувајте загревање на нелепливи тави и тави на високи температури без храна во нив и заменете ги оние што се изгребани или излупени.
Пластични садови
Пластичните садови се составен дел на секоја кујна и се неопходни за чување храна. Сепак, одредени пластики можат да пренесат хемикалии како бисфенол-А (BPA) и фталати во храната, особено кога се загреваат. Овие хемикалии се познати ендокрини нарушувања и можат да ја нарушат хормоналната рамнотежа и потенцијално да доведат до развојни, репродуктивни, невролошки и имунолошки нарушувања. За да се избегнат овие ризици, се препорачува да се користат стаклени или керамички чинии за загревање на храната.