Сите тајни на урмите:Вкусно и здраво овошје, безбедно дури и за дијабетичари

popara5 септември, 202411min00
Урми

Има малку луѓе кои пробале свежи урми без да бидат маѓепсани од нивниот вкус. Бидејќи сè што е слатко и во кое уживаме обично е штетно за здравјето, можеби изгледа неверојатно дека божествените урми полни со природен шеќер се всушност – многу здрави.

Слатко уживање нема проблем за здравите луѓе, доколку се држат до принципот на умереност. За оние кои се борат со килограмите, уживањето во слатките е веќе попроблематично, бидејќи мора да го намалат внесот на калории, а слатките обично ги имаат во изобилие. Покрај тоа, луѓето со прекумерна тежина често страдаат од отпорност на инсулин, а нивното тело се бори да одржи нормално ниво на шеќер во крвта, па дополнителното внесување на шеќер преку слатки секако не е корисно. Сепак, уживањето во слатките е најкритично за дијабетичарите, кои мора строго да внимаваат на гликемиското оптоварување на секој оброк, слатко или не. За да се засладат, често мораат да прибегнуваат кон засладувачи без калории, што значи и користење индустриски производи со вештачки засладувачи, што повторно не е здрав избор.

За среќа, природата сепак ни даде одлично решение за моментите кога чувствуваме неодолива желба да јадеме нешто слатко. Тоа е овошје, но има само едно – „кралско“, а тоа се урмите. Со 70% шеќер, урмите се најслаткото овошје, па се чини контраинтуитивно дека тие се всушност многу здрави и погодни дури и за дијабетичари.Тие всушност имаат изненадувачки низок гликемичен индекс (ГИ) од 29-50 за порција од 60 грама, во зависност на сортата (се што е под GI=55 се смета за ниско).

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Happy Wolf (@happywolfsnacks)

Што открила науката за ефектите од консумирањето урми врз контролата на шеќерот во крвта?
За време на рандомизирано контролирано испитување, на 79 пациенти со дијабетес тип 2 им биле дадени 60 g урми или суво грозје дневно. По 12 недели следење, истражувачите не откриле значителен ефект врз хемоглобинот A1C (показател за просечните нивоа на шеќер во крвта во последните 3 месеци), нивото на гликоза на гладно, отпорноста на инсулин, функцијата на бета клетките на панкреасот или некој од кардиоваскуларните маркери . Тие заклучија дека урмите немаат негативно влијание врз контролата на шеќерот во крвта кај дијабетичарите.

Друго контролирано истражување на 100 дијабетичари кои јаделе 3 урми дневно во текот на 16 недели не открило дека тоа доведува до проблеми со регулацијата на шеќерот во крвта. Сепак, тие откриле дека учесниците го намалуваат вкупниот и лошиот холестерол, што го објаснуваат со влијанието на изобилството на полифеноли во урмите. Постои и мета-анализа на неколку студии кои дојдоа до слични заклучоци, наведувајќи дека е можно урмите да помогнат во намалувањето на нивото на гликоза на гладно и да придонесат за подобри резултати на тестот за оптоварување со гликоза.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Урмите се полни со влакна, со дури 7-8 g на 100 g, а содржат и витамини и минерали, како што се калиум, магнезиум, витамин Б6, како и антиоксиданси. Поради таквата поволна нутритивна содржина, тие не само што се безбедни за дијабетичарите во однос на нивното влијание врз контролата на шеќерот во крвта, туку можат да имаат поволно влијание и врз кардиоваскуларното здравје, преку подобрување на нивото на маснотии во крвта. Со околу 280 калории на 100 g, урмите се исклучително калорични, па затоа треба да ги јадете умерено, што не е особено тешко, бидејќи тие се многу заситувачки поради изобилството на влакна, па тешко е да се претера.

Верувале или не, во светот има повеќе од 2.000 видови урми. Тие се убедливо најкултивирани во Северна Африка и Блискиот Исток, од каде што потекнуваат. Постојат докази дека луѓето во овие делови на светот одгледуваат урми повеќе од 6.000 години. Терминот „кралско овошје“ стана популарен меѓу нив, бидејќи првично ги јадеа само владејачките семејства. Најголемиот светски производител на урми е Египет, но Иран, Алжир и Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати се исто така големи производители.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BadSugar (@badsugarforyou)

На кои начини можеме да уживаме во урмите?
Можеме да уживаме на различни начини. Некои од најчестите начини за користење на урмите се:

-Како додаток за природно засладување на смути и шејкови
-Само по себе, како слатка закуска, исполнета со цели ореви или путер од јаткасти плодови
-Како главна состојка во барови или енергетски бомби, во комбинација со јаткасти плодови, семки и други здрави состојки
-Како додаток на овесна каша и здрави колачи
-Претворен во сируп или паста, како природен засладувач и во слатки и во солени јадења.

 

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag