Сливите како лек: 5 причини зошто ова овошје треба да се најде на вашето мени

popara9 септември, 20241min00
Сливи

Ова вкусно овошје содржи многу витамини, минерали, влакна и антиоксиданси кои можат да помогнат да се намали ризикот од неколку хронични болести.

Иако сино-виолетовите сливи се најзастапени во нашите области, ова овошје доаѓа во многу бои, вклучувајќи зелена, црвена, жолта и виолетова. Од сливите се прави вкусен џем, одлични се во овошни салати, смути, колачи, а може да се јадат и суви.

Зошто да јадете сливи?
Сливите имаат многу малку калории – само 29 kcal на 80 g, но имаат многу здравствени придобивки.

Еве зошто сливите секогаш треба да бидат на вашето мени.

1. Помагаат при запек
Свежите, а особено сувите сливи, се познати по нивната способност да го ублажат запекот и да го подобрат варењето, благодарение на количината на влакна што ја содржат.

Влакната во сливите се главно нерастворливи, што значи дека не се мешаат со вода. Сливите може да ја забрзаат брзината со која отпадот се движи низ вашиот дигестивен тракт, што е особено корисно за постарите луѓе кои често страдаат од запек.

Покрај тоа, сувите сливи и сокот од сливи содржат сорбитол, шеќерен алкохол со природно лаксативно дејство.

2. Помагаат во борбата против стареењето
Сливите се полни со растителни соединенија кои имаат антиоксидантни својства, што значи дека го спречуваат кислородот да реагира со други хемикалии и да предизвика оштетување на клетките и ткивата. Особено се богати со антоцијани, соединенија кои се одговорни и за темната боја на кожата на сливата. Истражувањата покажуваат дека сливите се побогати со овие заштитни соединенија од другите овошја, вклучувајќи ги праските и нектарините.

3. Го регулираат нивото на шеќер во крвта
Иако се доста богати со јаглени хидрати, свежите и сувите сливи не предизвикуваат значително зголемување на нивото на шеќер според некои студии.

Ова се припишува на нивниот потенцијал да го зголемат нивото на адипонектин, хормон кој игра улога во регулирањето на шеќерот во крвта. Влакната во сливите ја забавуваат брзината со која вашето тело ги апсорбира јаглехидратите по оброкот, предизвикувајќи постепено зголемување на шеќерот во крвта наместо ненадеен скок.

4. Ги зајакнуваат коските
Сливите исто така можат да помогнат при ослабувачки состојби на коските како што се остеопороза и остеопенија, кои се карактеризираат со ниска густина на коските.Тие го спречуваат губењето на коскената маса, а во некои случаи може да го вратат губењето на коскената маса што веќе се случило.

5. Ги штитат срцето и мозокот
Калиумот во сливите е добар за контролирање на крвниот притисок на два начина. Тоа му помага на вашето тело да се ослободи од натриумот кога уринирате и ја намалува напнатоста во ѕидовите на крвните садови. Кога вашиот крвен притисок е помал, помала е веројатноста да имате мозочен или срцев удар.

Покрај тоа, една студија од 2017 година го разгледа ефектот на сокот од сливи врз луѓето со висок холестерол. Истражувачите откриле дека луѓето кои секојдневно пиеле сок од сливи имале понизок ЛДЛ (лош) холестерол и повисок ХДЛ (добар) холестерол.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma