Со само една состојка во кујната, воопшто не мора да го киснете гравот во вода преку ноќ

popara7 октомври, 20241min00
62911444-grah

Иако уживаме во чорбата со грав, сите знаеме дека може да предизвика надуеност. Главниот виновник за ова е фитинската киселина, природна компонента на гравот, која го отежнува варењето и предизвикува многу луѓе да се чувствуваат тешко и надуено после оброк.

Фитинската киселина е природна состојка во многу намирници од растително потекло, како што се велусот, житарките и мешунките. Тој е главната форма за складирање на фосфор и други минерали во растенијата и учествува во развојот на стеблата, плодовите и семињата.

За среќа, постојат неколку начини да се ослободите од тоа непријатно чувство. Најпознатиот од нив е – натопување на грав преку ноќ или зовривање грав пред готвење.

Ако сте заборавиле да го натопите гравот или доцна се сетивте дека сте сакале да ја зготвите таа чорба, може да ви помогне и босилекот. Додадете малку свеж босилек во зрната (или ставете сув босилек во топче за чај).

Овој зачин не само што го подобрува вкусот на гравот, туку е и исклучително ефикасен против надуеност. Босилекот помага при проблеми со цревата, го смирува желудникот и воспаленијата, поради своите карминативни својства го спречува создавањето на гасови во цревата и му овозможува на телото да се ослободи од вишокот течности.

Постојат неколку други начини да ѝ помогнете на чорбата од грав подобро да седи во желудникот и цревата. Можете да додадете малку оцет или сок од лимон во водата во која ќе го потопите гравот за да го забрзате процесот, а исто така можете да го натопите гравот во сурутка која ќе ослободи уште поголем процент на фитинска киселина.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma