Супернамирница: Поздрава од сите други житарки, го намалува холестеролот и ги топи наслагите

popara30 мај, 20241min00
1717073350-buckwheat-3478554_1920-750x422

Пристигнувајќи од далечниот Сибир, од суровата планинска клима, успевала во сурови услови, помагајќи го опстанокот на човекот. Хељдата со причина е прогласена за суперхрана. Но, тоа е неправедно запоставено во исхраната на нашите краишта.

Не содржи глутен

Хељдата е лесна за готвење, полна со витамини од групата Б и многу хранливи материи. Од нејзиното мелење се добива брашно од кое се подготвува леб и пецива, а особено вкусни и здрави се палачинките од брашно од хељда.

Хељдата се повеќе се консумира бидејќи содржи диетални влакна, минерали како фосфор, магнезиум, железо, цинк, бакар и манган и осум есенцијални амино киселини, богата е со флавоноиди и го намалува нивото на шеќер во крвта.

Луѓето кои избегнуваат глутен можат без размислување да уживаат во јадењата со хељда, а таа го намалува високиот крвен притисок и холестеролот, а со тоа го одржува здравјето на кардиоваскуларниот систем. Често се служи како прилог, замена за ориз или се подготвува како каша.

Го намалува нивото на шеќер во крвта

Високиот процент на протеини и влакна содржани во хељдата помагаат во нормализирање на нивото на шеќер во крвта, што е корисно за дијабетичарите и сите оние кои сакаат да се ослободат од вишокот килограми. Со оглед на тоа што е лесно сварлива, хељдата успешно го намалува и новиот холестерол во крвта, а некои истражувања покажале дека влијае и на намалување на високиот крвен притисок.

Интересно е што во кулинарска смисла хељдата се смета за зрно поради својата исхрана, но ботанички спаѓа во категоријата тревни зеленчуци, а понекогаш се класифицира и како овошни дрвја.

Можеби не знаете, но цветовите на хељдата се многу ароматични, поради што ги привлекуваат пчелите кои произведуваат посебен мед кој се карактеризира со специфична темна боја и силен мирис, а богат е и со лековити својства.

Хељда за губење на тежината

Мастите во кашата од хељда ги има во помали количини и од здравствен аспект се одлични во исхраната бидејќи содржат многу незаситени масни киселини и лецитин, кој е важен за развојот на децата.

Сепак, хељдата не се препорачува во исхраната на бебиња до една година поради големото количество на влакна кои го отежнуваат варењето и високата енергетска вредност. Бидејќи кашата од хељда не содржи глутен, погодна е и за луѓе кои страдаат од целијачна болест.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma