Иако состојките како шеќер, брашно и прашок за пециво имаат значителен рок на траење, овие намирници обично можат да траат подолго од наведеното. Но, во тој случај важно е како правилно да ги чувате.
Брашно
Кога станува збор за правилно складирање на овие намирници, обично ќе слушнете дека припаѓаат на ладно, суво место и во херметички контејнер.
Белото брашно обично трае една до две години. По отворањето, чувајте го во херметички сад на ладно и суво место и можете да го чувате во фрижидер или замрзнувач за да го продолжите рокот на траење.
Брашното од цело зрно има многу пократок рок на траење бидејќи содржи микроби од трици кои со текот на времето оксидираат. Овие брашна ќе траат од три месеци до една година, додека брашното од јаткасти плодови и брашното без глутен обично траат од три до шест месеци. По отворањето, чувајте ги во фрижидер или замрзнувач во херметички затворени садови.
Шеќер, сода бикарбона и прашок за пециво
Шеќерот може да трае долго бидејќи не го поддржува растот на микробите, но има рок на траење од околу две години. Шеќерот исто така лесно ги впива мирисите и влагата, па затоа фрижидерот не е идеално место за негово чување. Чувајте го на ладно и суво место како оставата, чајната кујна во херметички контејнер за да спречите формирање на грутки.
Прашокот за пециво и сода бикарбона ќе траат околу две години на ладно и суво место како оставата, чајната кујна. Бидејќи се работи за активни состојки, треба да внимавате на рокот на употреба.
Добар трик за да проверите дали сода бикарбоната е сеуште активна е да додадете малку топла вода и оцет. Ако се појават меурчиња, тоа е точно. Истото можете да го направите и за прашокот за пециво со топла вода, оцет не е потребен.
Квасец
Сувиот активен квасец има рок на траење од околу една година, додека инстант квасецот ќе трае околу две години. Свежиот квасец трае околу две недели во фрижидер и не треба да се замрзнува. Активен или инстант квасец може да се користи по истекот на рокот доколку се складира правилно.
За да видите дали квасецот е сè уште активен, тестирајте го со додавање на една лажичка шеќер со малку квасец во четвртина чаша топла вода. Почекајте 10 минути и ако се појават меурчиња, сепак е добро да се користи.