Тргнете ја тавата, постои подобар начин да подготвите јајца за само 7 минути: Краевите се крцкави, а жолчката е течна

popara29 септември, 20241min00
101755_shutterstock-2459751043_f

Јајцата се основен дел од појадокот, бидејќи нема подобар оброк од пржено јајце со крцкави рабови и кремаста жолчка во средината. Сепак, понекогаш може да биде фрустрирачко да ги подготвите.

Подготвувањето на јајцата во тава изгледа едноставно, но често белките се готови побрзо од жолчките, што резултира со тоа надворешноста на јајцето да е преварена и гумена, додека внатрешноста е сè уште сирова.

Саманта Ерб, експерт за готвење и основач на Everyday Family Cooking, тврди дека постои поефикасен начин за подготовка на пржено јајце и советува „да се напушти класичниот метод на шпорет“.

— Благодарение на магијата на пржењето на воздух (air fryer), јајцата можат да добијат убави златни рабови со само малку додадено масло или маснотии. Тоа е метод без мака со кој ќе се подготви појадок за само седум минути!

Иако може да изгледа необично, готвењето јајца во air fryer не само што е поздраво, туку и резултира со многу подобра текстура, бидејќи јајцата се варат порамномерно, што ви дава крцкаво јајце без вишок масло.

Овој метод го елиминира и ризикот од прскање масло за време на готвењето, непријатен мирис во кујната и не треба да се грижите за чистење на тава по готвењето.

— Нема да верувате колку е лесно да се направи пржено јајце во фритеза на воздух! Уживајте во крцкави рабови и течна жолчка без вишок масло.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma