Кога користите банани во подготовката на слатки, често се соочувате со проблемот на брзо потемнување на исечените прстени на ова овошје. Тие преминуваат од светло жолта до темно кафеава, што може да биде грозно, особено ако се наменети за завршниот слој или декорација на колачи и десерти. Запомнете ги овие два совети за следниот пат кога ќе подготвите десерти од банана и не заборавајте да ја користите нивната кора за различни намени низ домот.
Овошен сок богат со ензими
За да ја избегнете оваа несакана промена на бојата, потопете ги прстените од банана во овошен сок богат со киселини. Ова го спречува активирањето на ензимите кои реагираат со кислород и предизвикуваат кафеава боја. Можете да изберете сок од лимон, портокал, грејпфрут или ананас, во зависност од вкусот што сакате да го додадете на вашиот десерт. Сепак, овие сокови можат да внесат дополнителна киселост, што може да ги наруши вкусните ноти на вашиот десерт. Затоа една од поблагите опции е сокот од јаболко, кој нема премногу да влијае на слаткоста на бананите, благодарение на неговата умерена киселост.
Раствор на мед во вода
Друга опција е да користите мед, чија киселост, верувале или не, е слична на сокот од јаболко. Медот содржи и пептиди кои го спречуваат потемнувањето. Подгответе раствор од една лажица мед во 120 мл вода и потопете ги прстените од бананата околу триесет секунди. Овој метод можете да го користите и за јаболка, особено ако се кисели, бидејќи медот додава сладост.
Ако случајно ги заборавите овие методи и вашите прстени навистина потемнат, тенок слој шлаг ефикасно ќе ги покрие сите несовршености.