Пилешките гради многу лесно се сушат за време на печењето, па не е чудно што нивната термичка обработка е голем предизвик – и за познатите и за домашните готвачи.
Ако сакате пилешкото да остане сочно, а во исто време да има многу вкус – намачкајте го според нашите упатства. Пилешките гради без коски исечете ги на тенки филети и израмнете ги со чекан за месо, премачкајте со сенф Дижон, а потоа валкајте во презла зачинета со малку кајен пипер и рендан пармезан.
Сè заедно пропржете кратко време на врело масло, па послужете со свеж магдонос со прилог по ваш избор. Ќе ви требаат само околу 20 минути за да го подготвите ова јадење.
Доколку немате сенф од Дижон, можете да го користите обичниот. Ако сакате пилешкото да биде дополнително крцкаво, користете презла панко (ја има во продавниците за азиска храна).
Состојки:
4 пилешки гради
100 гр лебни трошки
80 гр Дижон сенф
20 гр рендан пармезан
по желба малку кајен пипер
сол по желба
растително масло за пржење
магдонос за сервирање
Подготовка:
Во сад измешајте ги лебните трошки, ренданиот пармезан и кајен пиперот.
Во друг сад ставете го сенфот.
Пилешкото исечете го на филети и изматете го со чекан за месо до дебелина од околу еден сантиметар.
Потопете го пилешкото во сенф, па покријте го со презла. Повторете ја постапката додека не ги потрошите сите состојки.
Во тава загрејте го маслото, а потоа кратко пропржете го пилешкото.
Пилешкото се пече од двете страни додека термички не се обработи до крај, а површината не добие убава златно-кафеава боја. Ќе ви требаат околу 10 минути за да пиете.
Послужете го со малку свеж магдонос со прилог по ваш избор. Добар апетит!