Еден од најлесните начини да внесете дополнителни хранливи материи во вашата исхрана е да ги замените преработените житарки што веќе ги јадете со нивните алтернативи од цели зрна, како што е кафеав ориз наместо бел ориз.
Проблемот е во тоа што на кафеавиот ориз може да му требаат 45 минути за да се зготви од почеток до крај, па дури и тогаш, ако не го погодите правилно односот вода и ориз, сепак може да заврши малку тврд во средината. За среќа, постои трик за брзо готвење кафеав ориз кој е совршено мек: претходно натопување.
Исто како и гравот, кафеавиот ориз станува помек ако претходно го натопите барем неколку часа пред да го готвите, па со малку подготовка можете да го подготвите кафеавиот ориз за половина од времето.
Тајната во натопувањето на кафеавиот ориз е да се омекне надворешниот слој на зрното. Натопувањето на кафеав ориз не бара посебни вештини, но можеби ќе треба да ја прилагодите количината на вода што ја користите кога ќе дојде време да го готвите оризот на шпоретот.
Како да натопите кафеав ориз?
Едноставно натопете го оризот во вода и оставете го да отстои таму најмалку 90 минути. Погрижете се да користите доволно вода за да го покриете оризот, плус уште малку. Некои луѓе го натопуваат кафеавиот ориз подолго, дури и преку ноќ, но тоа не е неопходно за да се искористи побрзото време за готвење. Кога ќе бидете подготвени да го зготвите оризот, едноставно исцедете ја кисната вода од зрната, исплакнете за да го измиете вишокот скроб и тој е подготвен за готвење.