Во продавницата луѓето често ја проверуваат свежината на лебот со допирање или малку притискање одозгора. Ако по притискањето, тестото брзо се врати во првобитната состојба – тоа значи дека лебот е свеж. Меѓутоа, ако остане сплескано, подобро да не го купувате – сигурно е бајат.
Кога правите леб или кифлички дома, веројатно сте забележале дека тие имаат тенденција да застаруваат побрзо и да се ронат повеќе кога се сечат и кршат отколку оние од пекарницата. Која е тајната? Каква состојка додаваат пекарите во рецептот, па тестото останува долго време свежо и меко, како памук? Трикот е во една неочекувана состојка, а тој го знаат само професионалци!
„Можете да го продолжите рокот на траење на пекарските производи, лебовите, кифличките и топчињата со додавање на една лажица мед во тестото. Благодарение на оваа тајна состојка, кифличките, лепчињата и лебот остануваат долго време свежи и не се распаѓаат“, објаснува професионалниот готвач од „Haggis Pub & Kitchen“.