Заситените масти предизвикуваат најголема штета на здравјето бидејќи нивниот вишок придонесува за појава на атеросклеротични наслаги во ѕидовите на крвните садови и ја зголемува телесната тежина. Ги има во путерот, сирењето, масното месо, сладоледот и брзата храна.
Научниците од Универзитетот во Абердин открија дека пет часа физичка активност неделно го трансформира начинот на кој телото ги согорува заситените масти и го започнува процесот на нивно користење како енергија. Нема зголемување на масата на поткожното масно ткиво. Резултатите од студијата се објавени во списанието „Nature Communications“.
Истражувачот бил заинтересиран за тоа како телото користи различни видови масти во зависност од состојбата на личноста. За да одговорат на тоа прашање, тие спровеле експеримент со две групи субјекти. Во првата група имало спортисти, а во втората група луѓе со дијабетес тип 2 кои малку или воопшто не спортувале. Двете групи редовно вежбале во текот на осумнеделното истражување.
Пред и по експериментот, на волонтерите им биле дадени мали количини на различни масти преку инјекции и имале магнетна резонанца за да видат како различните видови маснотии се однесуваат во нивните мускулни клетки.
Излегува дека кај спортистите, заситените масти интензивно се користат за време на физичката активност како „префериран извор на енергија“. Првично, телото на необучените учесници со дијабетес првенствено ги „чуваше“ овие масти, акумулирајќи ги во форма на поткожно масно ткиво.
Меѓутоа, по завршувањето на програмата за обука, метаболизмот на заситените масти кај испитаниците со дијабетес стана сличен на оној на спортистите. Тоа не само што доведе до губење на тежината, туку и ја подобри регулацијата на гликозата во телото, пренесува рускиот сајт „Газета“.