Потребно е:
30 гр путер
1 лажица масло
675 гр црвен кромид
1 лажичка шеќер
сол и бибер
1,2 dl црвено вино
2 лажици пченично брашно
1,5 л говедски коцки за супа
1 чешне лук
4 парчиња леб
120 гр сирење
4 лажички ракија или рум
Подготовка:
Кромидот ситно исечкајте го. Исечете го лукот на половина, потпечете го лебот. Растопете ги путерот и маслото во поголемо тенџере на тивок оган. Измешајте ги кромидот и шеќерот. Зачинете со сол и бибер. Гответе, мешајќи, непокриено околу 40 минути. Истурете го виното и зголемете ја топлината. Мешајте пет минути додека кромидот не стане проѕирен. Посипете со брашно и мешајте уште две минути. Додадете ја коцката од говедско месо и оставете да зоврие. Намалете го огнот, поклопете и оставете да се крчка нежно околу половина час. Супата поделете ја во четири чинии и во секој сад измешајте по една лажица ракија (рум). Истријте ги парчињата леб со лук и ставете ги во секој сад. Посипете ја супата со рендано сирење и печете во загреана рерна две минути. Добар апетит!