Речиси 70 % од луѓето ја имаат познатата бактерија Helicobacter pylori, но ретко кој знае која храна треба да ја консумира. Постојат одредени производи кои можат да помогнат при лекувањето на оваа бактерија.
БЕЛКА ОД ЈАЈЦЕ
Изматете белка од едно јајце со една лажица шеќер во прав па додадете една лажица маслиново масло.
Една лажица од оваа мешавина треба да изедете наутро на празен желудник. После тоа не смеете да јадете ништо два часа. Терапијата трае 10 дена.
КЕФИР
Секој ден, навечер пред спиење испијте една чаша кефир, во кој сте додале една лажица маслиново масло. Оваа мешавина е добра за зараснување на чир во желудникот. Терапијата трае 1,5-2 месеци.
ЛЕНЕНО СЕМЕ
Во тегла ставете две лажици ленено семе. Прелијте со 2 чаши зовриена вода. Теглата затворете ја и оставете да стои преку ноќта. Наутро процедете низ двојна газа. Пијте наутро на гладен стомак, 30 минути пред јадење, по половина чаша од оваа слузава течност.
ЖАЛФИЈА И ТЕГАВЕЦ
Земете една лажица жалфија и исто толку тегавец, па прелијте со 2 чаши зовриена вода. Оставете поклопено да отстои 2-3 часа, па процедете. Првите 10 дена пијте еднаш дневно по ½ чаша пред јадење, а потоа пијте 3 пати дневно по ½ чаша пред јадење.
МАСЛИНОВО МАСЛО
Маслиновото масло е моќно оружје против Хеликобактер пилори. Благодарение на богатството од антиоксидантите, маслиновото масло има антибактериско дејство. Фенолните компоненти на маслиновото масло со часови остануваат непроменети и стабилни опколени со киселите желудочни сокови, па така повеќето состојки од маслото може да издржат и во оваа средина. Иако не е позната точната количина за дејствувањето на маслото, истражувачите веруваат дека секојдневната консумација во мали количини е сосема доволна во борба против бактеријата.
КУРКУМА
Благодарение на содржината на фитохемикалијата куркумина, на куркумата и се препишува благотворното дејство на здрвјето генерално, а противвоспалитеното и антиинфективното дејство се само дел од сестранта моќ на овој зачин. Студиите континуирано покажуваат дека куркуминот од куркумата го инхибира растот на Халикобактер пилори, најверојатно спречувајќи ја бактеријата да формира биофилм кој и е потребен за преживување во киселото опкружување на желудникот. Иако студиите на луѓе не се толку убедливи, секако е корисно во исхраната да се вклучи куркумата и тоа посебно, ако се земаат антибиотици против Хеликобактер пилори.
ЗЕЛЕН ЧАЈ
Зелениот чај не само што е добар да се консумира секојдневно, туку има и антимикробно дејство врз уништувањето на желудочната бактерија. Чајот ја инхибира активноста на ензимите потребни за намалување на бактеријата и истовремено штити од бактериите. Една студија покажа дека внесувањето на зелен час во организмот дејствува превентивно за какви било бактерии во желудникот. Препорачаната секојдневна доза сè уште не е позната, но според истражувачите 3 дл е сосема доволно за заштита.