Слаткиот компир е добар извор на витамин Ц, а еден голем сладок компир задоволува дури 33 проценти од дневната потреба за овој витамин. Богат е и со витамин А, кој е неопходен за зајакнување на имунитетот и отпорноста на болести, но и клучен за заштита на очите и здравјето на кожата.
Сладок компир и калиум
Слаткиот компир е преполн со калиум – повеќе од банана!
Тој е еден од најздравите, често достапни извори на калиум од целосна храна, кој на секоја клетка во нашето тело и е потребен за да функционира, пишува Best Life.
Всушност, слаткиот компир може да се смета за суперхрана и е меѓу најздравите намирници на планетата.
При изборот на слатки компири во продавницата, запомнете дека хранливата содржина на слатките компири е директно поврзана со интензитетот на нивната боја. Колку е пожолто или портокалово неговото месо, толку поздраво може да биде, а виолетовите слатки компири се уште поздрави!
Чувајте ја кожата на слаткиот компир за да ги максимизирате здравствените придобивки.
Всушност, подобро е да ги готвите за најдобро да ја зачувате хранливата содржина, но без оглед на тоа како ги готвите, чувајте ја кожата бидејќи нејзината кожа има речиси десет пати поголема антиоксидантна моќ од внатрешното месо, давајќи им антиоксидативен капацитет близок на оној на боровинките.
Поддршка на имунолошкиот систем
Слаткиот компир содржи витамин Ц, кој го поддржува здравјето на имунолошкиот систем.
Содржи и витамин Б6 и витамин Ц, кои имаат моќни здравствени придобивки.
Витаминот Б6 го промовира развојот на мозокот кај децата и функцијата на мозокот кај возрасните.
Б6, исто така, му помага на телото да произведува серотонин, хормон кој го регулира расположението и помага да се справи со стресот.
Витаминот Ц е исто така антиоксиданс кој ги штити вашите клетки од слободните радикали.