Цело време погрешно сме пиеле вино? Правилото 20/20 ќе ги импресионира вашите пријатели

popara26 април, 20241min00
1703930734-wine-855166_1920-750x500

Чувањето на бело вино во фрижидер и црвено во шкаф се правила кои многумина ги следат кога станува збор за виното.

Но, Хедер Муриело од Њујорк, експерт за алкохол, вели дека ние всушност го правевме тоа погрешно. Тврди дека има правило „20/20“ кое обезбедува подобар вкус.

„Оладете ги црвените вина во фрижидер 20 минути пред да ги послужите за да ги ослободите богатите вкусови, а белите вина оставете ги надвор од фрижидерот 20 минути за да се открие нивната целосна арома и силна киселост“, рече Муриело, а пренесува Мирор.

Црвените и белите вина се разликуваат не само по бојата и сортата на грозје, туку и по целокупниот состав. Тоа е затоа што тие се прават на поинаков начин. Црвеното се ферментира со кори и семки од грозје, додека белото најчесто се пресува без нив.

Иако ова може да звучи како незначителна разлика, семките и лушпите додаваат цела низа витамини и минерали во црвеното вино што белото вино едноставно ги нема. Ова вклучува околу еден процент од витаминот К и три проценти од витаминот Б2. Црвените вина имаат и повеќе танини, хемиско соединение кое најчесто се наоѓа во растенијата што може да му даде на пијалокот горчлив вкус или чувство на сувост.

Предолгото чување на виното во фрижидер може да влијае на структурата на танините и за возврат да ја направи нивната горчина поизразена, што често е помалку пожелно кога е екстремно. Токму затоа вреди да се испроба правилото „20/20“.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma