Со илјадници години, има традиционална храна како ферментиран зеленчук и млечни производи кои имаат бројни здравствени придобивки, но една вообичаена лековита храна која неодамна и вирално е препознаена по своите неверојатни здравствени придобивки е чорба од коски. Толку е тренди што е составен дел од диетата на Палео, суплементите со чорба од коски веќе станаа секојдневие.
Придобивките од супа од коски се навистина многубројни и обемни. За да биде уште подобро, постојат многу различни видови чорби од коски (пилешка, говедска,од риба, во прав и други) кои можете да ги направите сами.
Имајќи го тоа на ум, подолу се неколку древни тајни за тоа што ја прави чорбата од коски толку одлична, вклучувајќи ги нејзините здравствени придобивки и фактите за исхраната.Сите чорби од коски – говедско, пилешко, риба, јагнешко – се главната храна во традиционалната исхрана на секоја култура и основата на убавата кујна. Тие, исто така, сега се главен дел во палео диетата и кето диетата, бидејќи содржат минимална количина на јаглени хидрати, но и малку протеини. Затоа, чорбата од коски е врвниот кето пијалок.
Тоа е затоа што чорбите од коски се богати со хранливи материи лесно се варат.
Чорба од коски беше начинот на кој нашите предци го користеа секој дел од животното. Коските и сржта, кожата и стапалата, тетивите и лигаментите кои не можете директно да ги јадете, може да се варат и потоа повторно да се загреат во следните неколку дена.
Ова готвење предизвикува коските и лигаментите да ослободуваат лековити соединенија како колаген, пролин, глицин и глутамин кои имаат моќ да го трансформираат вашето здравје.
Што содржи чорба од коски?
Чорбите од коски содржат минерали кои вашето тело лесно може да ги апсорбира:
-калциум
-магнезиум
-фосфор
-силициум
-сулфур
Тие содржат хондроитин сулфат и глукозамин, соединенија кои се продаваат како скапи додатоци за намалување на воспалението, артритисот и болките во зглобовите.
Здравствени придобивки
За што е добра чорбата од коски? Еве неколку здравствени придобивки:
1. Ги штити зглобовите
Коскената чорба е еден од најдобрите извори на природен колаген, протеин кој се наоѓа во пршлените на животните – во нивните коски, кожа, ‘рскавица, лигаменти, тетиви и коскена срцевина. Како што старееме, нашите зглобови природно се истрошуваат и стануваат помалку флексибилни.
Зошто е тоа важно? Како што старееме, ‘рскавицата се намалува затоа што е нападната од антитела (влошување на зглобната ‘рскавица поврзано со возраста). Како што врие чорбата од коските, колагенот од животинските делови навлегува во неа и станува лесно апсорбиран за да помогне во обновата на ‘рскавицата.
Една од највредните компоненти на коскената чорба е желатин. Желатинот делува како мека перница помеѓу коските што им помага да „лизгаат“ без триење.
Исто така, ни ги обезбедува градежните блокови потребни за формирање и одржување на силни коски. Ова помага да се намали притисокот од стареењето на зглобовите и ја поддржува здравата минерална густина на коските.
2. Го зајакнува здравјето на цревата
Истражувањата покажуваат дека желатин од чорба од коски е корисен за обновување на јачината на цревната обвивка и за чувствителноста на храна (како пченица или млечни производи). Исто така, помага да се зголеми бројот на добри бактерии во цревата и го поддржува здравјето на дигестивниот тракт.
Чорбата од коските лесно се вари и делува благотворно на дигестивниот систем, за разлика од многу други намирници кои тешко се разградуваат целосно.
Истражувањата покажаа дека луѓето со дигестивни дисбаланси имаат намалени концентрации на колаген. Бидејќи амино киселините во колагенот го градат ткивото што го обложува дебелото црево и целиот гастроинтестинален тракт, дополнувањето со колаген може да го поддржи здравото варење.
3. Ја одржува кожата здрава
Колагенот помага во создавање на еластин и други соединенија во кожата кои се одговорни за одржување на младешкиот тон, текстура и изглед на кожата.Колагенот е акредитиран за да помогне во намалувањето на видливите знаци на брчки, намалување на отокот и борба против разни други знаци на стареење.
Многу луѓе пријавуваат намалување на целулитот со конзумирање на храна и додатоци кои содржат колаген, бидејќи целулитот е предизвикан од недостаток на сврзно ткиво, поради што кожата го губи својот цврст тон.
4. Ја поддржува функцијата на имунолошкиот систем
Една од највпечатливите работи во врска со коскената чорба се нејзините придобивки за поддршка на цревата, кои, како што е опишано погоре, всушност имаат холистички ефект врз телото и ја поддржуваат здравата функција на имунолошкиот систем.
Чорбата од коски е една од најкорисните намирници за обновување на здравјето на цревата и затоа ја поддржува функцијата на имунолошкиот систем и здравата реакција на воспалението. Колагенот/желатинот и аминокиселините пролин, глутамин и аргинин помагаат да се запечатат отворите во цревната обвивка и го поддржуваат интегритетот на цревата.
Чорбата од коски може дури и да промовира здрав сон, да ја зголеми енергијата во текот на денот и да го поддржи здравото расположение.
5. Промовира детоксикација
Денес во западниот свет, просечниот човек е изложен на низа отрови од околината, пестициди, вештачки состојки и хемикалии од секаков вид. Иако човечкото тело има свои средства за детоксикација од тешки метали и други токсични изложувања, често е тешко да се задржи чекорот кога е преплавен со огромна количина хемикалии.
Чорбата од коски се смета за моќен детоксификатор бидејќи му помага на дигестивниот систем да го исфрли отпадот и ја зголемува способноста на црниот дроб да ги отстранува токсините. Исто така, помага во одржување на интегритетот на ткивото и ја подобрува употребата на антиоксиданси од страна на телото.
Чорбата од коски содржи калиум и глицин кои ја поддржуваат детоксикацијата на клетките и црниот дроб, особено кога додавате зеленчук, лук и билки во супата. Чорбата од коски, исто така, го зголемува внесот на есенцијални минерали, кои делуваат на елиминирање на токсините со запирање на тешките метали.
6. Го поддржува метаболизмот
Амино киселините кои се наоѓаат во коскената чорба имаат голем број метаболички улоги, вклучувајќи:
-градење и поправка на мускулното ткиво
-поддршка на коскената минерална густина
-стимулирање на апсорпцијата и синтезата на хранливи материи
-одржување на здравјето на мускулите и сврзното ткиво
-Глицинот кој се наоѓа во колагенот помага во формирањето на мускулното ткиво со претворање на гликозата во корисна енергија. Покрај тоа, го успорува губењето на ‘рскавицата, ткивото и мускулите поврзани со стареењето преку подобрување на употребата на антиоксиданси во телото.