Што е „добар“ и „лош“ холестерол, зошто се зголемува неговото ниво и како да го контролирате?

popara17 март, 20241min00
Screenshot_2

Холестеролот може да почне да се таложи на крвните садови ако неговото ниво во организмот е многу високо, па со ова да го зголеми ризикот од мозочен удар и срцеви заболувања. Но, можете да го намалите неговото ниво со мали промени во животните навики.

 

 

 

 

Многу луѓе имаат проблем со висок холестерол. Но, што значи ова, која е причината за високото ниво и дали може да се намали?

 

Што е холестерол и која е неговата улога?

Холестеролот е липид – органско соединение кое не е растворливо во вода. Тој се наоѓа во мембраните на клетките на сите ткива и е неопходен за нормално функционирање на организмот.

 

Ние го добиваме холестеролот од два извора – дел произведува нашиот црн дроб, а останатиот го внесуваме преку храна од животинско потекло, како месо. Некоја храна може и да го зголеми производството на холестерол во организмот.

 

Покрај тоа што холестеролот е важен дел од градбата на клетките, тој има важна улога во производството на витаминот Д и некои хормони кои го одржуваат нашето здравје.

 

Исто така, холестеролот е вклучен во производството на жолчните киселини.

 

Што е разликата помеѓу добар и лош холестерол?

Сигурно досега сте слушнале за „добар“ и „лош“ холестерол – двата вида холестерол кои се наоѓаат во нашето тело.

 

„Лошиот“ холестерол зафаќа поголем дел од вкупното количество холестерол во нашето тело. Се нарекува „лош“ бидејќи ако неговото ниво е многу високо, може да ги блокира крвните садови и да зголеми ризикот од болести на срцето и мозочен удар.

 

„Добриот“ холестерол, од друга страна, го апсорбира „лошиот“ и го враќа кон црниот дроб. Потоа, преку црниот дроб, „лошиот“ холестерол се исфрла од телото. Повисокото ниво на „добар“ холестерол значи и помал ризик од болести на срцето и мозочен удар.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma